Ανακοινώθηκαν από τον Τράμπ οι δασμοί ,,20% σε Ευρώπη και 34% στην Κίνα....

Ακολουθήστε το newplanet09.gr στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.



Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σειρά σαρωτικών δασμών σε μια πρωτοβουλία που ο ίδιος χαρακτήρισε ως «Ημέρα Απελευθέρωσης» για την αμερικανική βιομηχανία. Μιλώντας από τον Κήπο των Ρόδων στον Λευκό Οίκο, στο πλαίσιο της εκδήλωσης με τίτλο «Κάνουμε την Αμερική Πλούσια Ξανά», ο Τραμπ δήλωσε πως η αμερικανική οικονομία επί δεκαετίες «λεηλατήθηκε και καταστράφηκε από φίλους και εχθρούς» και ήρθε η ώρα για μια «σκληρή επανεκκίνηση».

Ο πρόεδρος ξεκαθάρισε πως οι νέοι δασμοί είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την αναβίωση της εγχώριας παραγωγής, καλώντας τις εταιρείες που αντιδρούν να μεταφέρουν τη γραμμή παραγωγής τους εντός ΗΠΑ για να αποφύγουν τους επιβαλλόμενους φόρους. «Η απάντησή μου είναι απλή: αν θέλετε μηδενικούς δασμούς, φτιάξτε τα προϊόντα σας εδώ στην Αμερική», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ειδικό δασμολογικό καθεστώς «μερικής αμοιβαιότητας», όπου οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν δασμούς στο μισό ποσοστό από εκείνο που εφαρμόζουν οι ξένες χώρες στα αμερικανικά προϊόντα.

Ενδεικτικά, για την Ευρωπαϊκή Ένωση που –όπως υποστηρίζει– επιβάλλει δασμούς 39% στα αμερικανικά προϊόντα, η Ουάσινγκτον θα απαντήσει με δασμούς 20%.

Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων, προβλέπεται δασμός 34% για την Κίνα, 26% για την Ινδία, 25% για τη Νότια Κορέα, 24% για την Ιαπωνία, 32% για την Ταϊβάν, 10% για το Ηνωμένο Βασίλειο, 46% για το Βιετνάμ και 31% για την Ελβετία. Επιπλέον, δασμοί ανακοινώθηκαν για χώρες όπως η Καμπότζη (49%), η Νότια Αφρική (30%), η Ινδονησία (32%), η Βραζιλία (10%) και η Σιγκαπούρη (10%).

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην αυτοκινητοβιομηχανία, με τον Τραμπ να επιβεβαιώνει την άμεση επιβολή δασμών 25% σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα. Παράλληλα, δήλωσε ότι οι νέοι δασμοί θα λειτουργήσουν ως «ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανικής βάσης», ανοίγοντας ξένες αγορές και ενισχύοντας την εσωτερική παραγωγή, γεγονός που –κατά τον ίδιο– θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

Σημαντική ήταν και η αναφορά του στην προοπτική ανατροπής του σημερινού φορολογικού μοντέλου των ΗΠΑ, με τον Τραμπ να δηλώνει ότι «ήρθε η ώρα να επανέλθουμε στο σύστημα προ του 1913, όταν η κυβέρνηση χρηματοδοτούνταν σχεδόν αποκλειστικά μέσω δασμών και όχι μέσω φόρων εισοδήματος». Η δήλωσή του υποδηλώνει πιθανή στροφή προς έναν οικονομικό εθνικισμό με περιορισμένη εξάρτηση από τη φορολόγηση των πολιτών.

Αν και δεν έδωσε συγκεκριμένες εξαιρέσεις για τον αγροτικό τομέα, ο Τραμπ αναφέρθηκε και στις άνισες εμπορικές σχέσεις με χώρες όπως ο Καναδάς, το Μεξικό, η Αυστραλία, η Ε.Ε., η Κίνα και η Ιαπωνία, σημειώνοντας ότι οι Αμερικανοί αγρότες θα χρειαστούν «μικρή περίοδο προσαρμογής».



Η νέα δασμολογική στρατηγική του Τραμπ έχει ήδη προκαλέσει προβληματισμό στις αγορές, καθώς αρκετοί οικονομολόγοι προειδοποιούν για ενδεχόμενη αύξηση του πληθωρισμού και κίνδυνο ύφεσης, παρότι ο ίδιος υποσχέθηκε ότι «εργοστάσια και θέσεις εργασίας θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ» και ότι «μπαίνουμε στη χρυσή εποχή της αμερικανικής επανεκκίνησης».



Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.